Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ciasto grysikowe


17.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 175 g  orzechów włoskich
  • 250 g  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 400 g  kaszy manny
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 500 g  jogurtu naturalnego
  • 500 g  cukru
  • 3 sztuki pomarańcze

Sposób przyrządzania:

  1. 125 g orzechów włoskich posiekaj i upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Kaszę mannę wymieszaj z 2 łyżkami mąki, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczkami cukru wanilinowego. 500 g jogurtu naturalnego starannie utrzyj z 350 g cukru.
  2. Do mieszanki z kaszy manny dodaj jogurt, płynne masło i uprażone orzechy włoskie. Zostaw na 15 minut do napęcznienia. Pomarańcze sparz i osusz, a skórkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z miąższu wyciśnij sok i odstaw. Do garnka wsyp 150 g cukru, 2 łyżki soku z pomarańczy i skarmelizuj.
  3. Do skarmelizowanej masy dodaj resztę soku z pomarańczy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do czasu, aż karmel się rozpuści. Wsyp skórkę i podgrzewaj, aż syrop zgęstnieje. Ostudź. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Blachę o wymiarach 32x39 cm wyściel papierem do pieczenia.
  4. Masę jogurtową ubijaj przez 2-3 minuty za pomocą miksera.
  5. Następnie równomiernie rozłóż na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut na złotobrązowy kolor. Gorące ciasto skrop syropem pomarańczowym. Ostudź i wstaw na noc do lodówki.
  6. Przed podaniem udekoruj resztą orzechów.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE