Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 1 sztuka pomarańcza
- 27 dag miękkiego masła
- 20 dag cukru
- 5 sztuk jajek
- 25 dag mąki
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml likieru morelowego lub cointreau
- 20 dag czekolady w bloku
- 10 dag polewy z gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańczę dokładnie umyj, po czym otrzyj skórkę. Z 27 dag masła odłóż 1 łyżkę, a resztę utrzyj na pianę. Dodaj cukier, otartą skórkę i kolejno jajka. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodawaj po jednej łyżce do ucieranej masy.
- Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj zostawioną wcześniej łyżką masła i obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wyłóż ciasto, wygładź powierzchnię. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 24 godziny.
- Z pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj go likierem. Ciasto przekrój wzdłuż na 5 placków. Każdy kawałek nasącz sokiem z likierem.
- Czekoladę i polewę roztop w kąpieli wodnej, a następnie posmaruj nią każdy placek. Ponownie złóż plastry ciasta i posmaruj powierzchnię resztą polewy czekoladowej. Ciasto podawaj po zastygnięciu polewy.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni