Dzisiaj jest: Wtorek, 19.09.2017 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Ciasto hrabianki


23.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 1 sztuka pomarańcza
  • 27 dag  miękkiego masła
  • 20 dag  cukru
  • 5 sztuk jajek
  • 25 dag  mąki
  • 10 dag  mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 60 ml  likieru morelowego lub cointreau
  • 20 dag  czekolady w bloku
  • 10 dag  polewy z gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki  bułki tartej

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańczę dokładnie umyj, po czym otrzyj skórkę. Z 27 dag masła odłóż 1 łyżkę, a resztę utrzyj na pianę. Dodaj cukier, otartą skórkę i kolejno jajka. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodawaj po jednej łyżce do ucieranej masy.
  2. Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj zostawioną wcześniej łyżką masła i obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wyłóż ciasto, wygładź powierzchnię. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 24 godziny.
  3. Z pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj go likierem. Ciasto przekrój wzdłuż na 5 placków. Każdy kawałek nasącz sokiem z likierem.
  4. Czekoladę i polewę roztop w kąpieli wodnej, a następnie posmaruj nią każdy placek. Ponownie złóż plastry ciasta i posmaruj powierzchnię resztą polewy czekoladowej. Ciasto podawaj po zastygnięciu polewy.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE