Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto kora brzozy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 8 sztuk białek
  • 20 dag  cukru pudru
  • 3 sztuki żółtka
  • 10 dag  siekanych orzechów
  • 10 dag  mielonych orzechów
  • 10 dag  wiórków kokosowych
  • 10 dag  rodzynek
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Krem
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • 1 kostka  masła
  • 3 łyżki  cukru
  • 2 sztuki budynie śmietankowe
  • 1 łyżka  mąki
  • 5 sztuk żółtek
    Dodatkowo
  • 2 sztuki galaretki pomarańczowe
  • 2 opakowania  delicji o smaku pomarańczowym

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę, wsyp cukier, cały czas ubijając, a na koniec dodaj żółtka. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami ciasta i upiecz 2 placki (35-40 min.).
  2. Krem: Sok z brzoskwiń zagotuj z 3 łyżkami cukru i budyniami.W 3/4 szklanki wody wymieszaj 1 łyżkę mąki z żółtkami. Wlej do gotującego się soku, ponownie zagotuj i ostudź.
  3. Masło utrzyj z przestudzonym budyniem na puszystą masę.
  4. Na pierwszy placek wyłóż połowę kremu, a na nim ułóż delicje nasączone spirytusem. Rozsmaruj znów krem i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj resztę kremu i ułóż pokrojone brzoskwinie.
  5. Galaretki rozpuść w 700 ml wrzącej wody i gdy zaczną tężeć, zalej nimi brzoskwinie.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE