Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto limonkowo-migdałowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 21 dag  ciasta francuskiego w jednym kawałku
  • 3 sztuki limonki
  • 2 sztuki duże jajka
  • 100 ml  kremówki
  • 1 sztuka czubata szklanka zmielonych migdałów
  • 10 dag  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Ciastem wyklej tortownicę o średnicy 20-22 cm. Spód nakłuj kilkakrotnie widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wysyp suchy groch i piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij papier z grochem i piecz kolejne 20 minut.
  2. Limonki sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cukier wymieszaj z jajkami, sokiem i skórką z limonki. Dodaj kremówkę i migdały. Masę wlej na podpieczony spód. Piecz 30 minut w temperaturze 190 st. C. Przed podaniem dobrze schłodź.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE