Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto marchewkowe ze skórką pomarańczową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 800 g  marchwi
  • 3 sztuki jajka
  • 175 ml  oleju rzepakowego
  • 175 g  cukru
  • 200 g  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta  imbiru w proszku
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 sztuka płaska łyżka cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj olej, rozkłócone jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i skórkę pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  2. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę marchewkową. Piecz 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE