Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ciasto marchewkowe ze skórką pomarańczową


24.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 800 g  marchwi
  • 3 sztuki jajka
  • 175 ml  oleju rzepakowego
  • 175 g  cukru
  • 200 g  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta  imbiru w proszku
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 sztuka płaska łyżka cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj olej, rozkłócone jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i skórkę pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  2. Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę marchewkową. Piecz 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE