Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ciasto marchewkowe


28.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  sody
  • 1 szczypta  soli
  • 7 opakowań  cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki  cynamonu
  • 3 sztuki średniej wielkości marchewki (ok. 400 g)
  • 1 szklanka  oleju
  • 1 sztuka i 1/3 szklanki cukru
  • 100 g  masła
  • 4 sztuki jajka
  • 200 g  kremowego twarogu

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbij do metalowej miski. Wsyp 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz cukier i utrzyj za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj 1 i 1/3 szklanki mąki przesianej z 1 łyżeczką sody oraz proszkiem do pieczenia. Dołóż 3 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę soli.
  2. Średniej wielkości marchewki oczyść, umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę dołóż do ciasta i zmiksuj. Następnie wlej szklankę oleju.
  3. Spód tortownicy wyściel pergaminem. Gotową masę przełóż do formy. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 45 minut. Po tym czasie wypiek wyjmij z piekarnika i ostudź.
  4. Resztę cukru wanilinowego wraz z masłem i twarogiem w temperaturze pokojowej zmiksuj i wyłóż na ostudzone ciasto.
  5. Wierzch możesz udekorować skórką pomarańczową.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE