Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- 3 sztuki jajka
- 40 dag owoców (jabłka, śliwki)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy drobno posiekaj. Owoce pokrój w kostkę. Płatki owsiane zalej 1,5 szklanki wrzątku, by zmiękły i wystygły.
- Do tak przygotowanych płatków dodaj cukier. Następnie ciągle miksując dodawaj po kawałku miękkie masło, jajka, mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Uzyskaną masę wymieszaj z owocami i orzechami.
- Blachę do pieczenia natłuść i wysyp bułką tartą. Wylej na nią ciasto. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka