Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ciasto różowa łatka


22.02.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zamiast barwnika można użyć łyżki proszku z buraka. Można wykorzystać również sok z buraka zastępując pół szklanki mleka, pół szklanki soku - wtedy składniki należy podzielić na pół i rozrobić w osobnych miskach.

1 porcja dla: 1 - 16 osób


Składniki

  • 500 g  mąka
  • 250 g  ksylitol
  • 4 sztuki  jajka
  • 250 ml  mleko
  • 200 g  masło
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka  soda oczyszczona
  • czerwony barwnik spożywczy
    lub łyżka proszku z buraka
  • 2 garści  orzechy włoskie
  • 1 szklanka  wiśnie
    ub czereśnie, mogą być mrożone
  • 1 opakowanie  budyń malinowy
  • 1 szklanka  mleko
  • 200 g  śmietanka
  • 2 łyżki  ksylitol

Sposób przyrządzania:

  1. Sporządzamy ciasto: Składniki suche łączymy ze sobą. Masło ucieramy ze słodziwem. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku.
  2. Dodajemy suche składniki oraz mleko i ucieramy masę, aż stanie się gładka i jednolita. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy keksówki lub okrągłej o średnicy ok. 23 cm. Na wierzch wykładamy owoce.
  3. Drugą część mieszamy z barwnikiem, aby masa zrobiła się różowa. Wkładamy na wierzch białej części i posypujemy posiekanymi orzechami.
  4. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do suchego patyczka.
  5. Sporządzamy krem: Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo.
  6. Budyń gotujemy w połowie zalecanej (podanej na opakowaniu) ilości mleka. Lekko ostudzony dodajemy do śmietany stale ubijając.
  7. Masę wykładamy na ostudzone ciasto. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aby masa stężała.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kucharzyca

Posty : 0

Przepisy: 2


Zobacz więcej na temat:

przepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE