Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ciasto śliwkowe z pianką


13.10.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  masła
  • 2 łyżki  śmietany 18%
  • 5 sztuk żółtek
  • 2 sztuki i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 sztuka budyń śmietankowy
  • 2 sztuki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    Pianka
  • 5 sztuk białek
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 1 sztuka kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 750 g  śliwek węgierek
  • płatki migdałowe

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, budyń oraz zimne masło. Posiekaj. Następnie dorzuć żółtka oraz śmietanę i ponownie posiekaj. Zagnieć ciasto rękoma. Podziel je na 2 części: 3/4 i 1/4. Włóż ciasto na godzinę do lodówki.
  2. 3/4 ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do lodówki. Schłodzone ciasto piecz 20 minut w 180 st. C.
  3. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypuj porcjami cukier. Dodaj kisiel oraz sok z cytryny. Wymieszaj.
  4. Na upieczonym cieście ułóż wypestkowane śliwki. Na wierzch wyłóż pianę i zetrzyj pozostałe ciasto. Oprósz wszystko płatkami migdałowymi.
  5. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE