Dzisiaj jest: Środa, 23.10.2019 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ciasto śliwkowe


02.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  margaryny
  • 6 sztuk jajek
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • 2 łyżki  kakao
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Krem
  • 250 g  margaryny
  • 500 ml  mleka
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 3 łyżki  cukru
  • 1 sztuka budyń waniliowy
    Polewa
  • 120 g  margaryny
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  kakao
  • 2 łyżki  gęstej śmietany
    Dodatkowo
  • 1 kg  śliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Margarynę ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i utrzyj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  2. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną wylej na blachę. Do drugiej dodaj kakao, wymieszaj i wylej na jasne ciasto. Połówki śliwek ułóż na cieście. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Budyń ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudź. Następnie utrzyj go z margaryną, cukrem i cukrem wanilinowym. Gotowy krem wyłóż na ostudzone ciasto.
  4. Składniki polewy wymieszaj, zagotuj i przestudź. Następnie polej nią ciasto.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE