Dzisiaj jest: Niedziela, 20.05.2018 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Ciasto śliwkowo-gruszkowe


10.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka  cukru wanilinowego
  • 1 sztuka kieliszek likieru pomarańczowego
  • 100 g  masła
  • 3 łyżki  oliwy
  • 3/4 szklanki  cukru
    Dodatkowo
  • 6 sztuk twardych gruszek
  • 300 g  drylowanych śliwek
  • 150 g  mąki
  • 100 g  masła
  • 100 g  cukru + 3 łyżki
  • 1 szczypta  soli
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wrzuć 150 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru wanilinowego. Zagnieć kruszonkę i wstaw ją do lodówki.
  2. Śliwki ułóż w garnku, zalej 3 łyżkami wody wymieszanej z 3 łyżkami cukru i podgrzewaj, aż owoce puszczą sok. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i dodaj do śliwek. Całość zdejmij z ognia, gdy gruszki nabiorą lekko różowego koloru.
  3. Do miski wsyp 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru. Dodaj 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 kieliszek likieru, 100 g masła i 3 łyżki oliwy. Ze składników zagnieć ciasto.
  4. Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wyłóż na nią ciasto, a na nim ułóż w kształt rozety odsączone owoce. Kruszonkę wyjmij z lodówki i posyp nią wierzch ciasta. Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 180-200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE