Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ciasto śliwkowo-gruszkowe


10.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka  cukru wanilinowego
  • 1 sztuka kieliszek likieru pomarańczowego
  • 100 g  masła
  • 3 łyżki  oliwy
  • 3/4 szklanki  cukru
    Dodatkowo
  • 6 sztuk twardych gruszek
  • 300 g  drylowanych śliwek
  • 150 g  mąki
  • 100 g  masła
  • 100 g  cukru + 3 łyżki
  • 1 szczypta  soli
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wrzuć 150 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru wanilinowego. Zagnieć kruszonkę i wstaw ją do lodówki.
  2. Śliwki ułóż w garnku, zalej 3 łyżkami wody wymieszanej z 3 łyżkami cukru i podgrzewaj, aż owoce puszczą sok. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i dodaj do śliwek. Całość zdejmij z ognia, gdy gruszki nabiorą lekko różowego koloru.
  3. Do miski wsyp 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru. Dodaj 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 kieliszek likieru, 100 g masła i 3 łyżki oliwy. Ze składników zagnieć ciasto.
  4. Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wyłóż na nią ciasto, a na nim ułóż w kształt rozety odsączone owoce. Kruszonkę wyjmij z lodówki i posyp nią wierzch ciasta. Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 180-200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE