Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 300 g masło
- 1 szczypta sól
- 160 g cukier
- 4 sztuki jajka
- 350 g mąka pszenna
- 40 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 500 g maliny
- 50 g cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- 150 g mąki pszennej przesiej do miski. Następnie dodaj 100 g miękkiego masła oraz cukier puder. Palcami wyrób kruszonkę.
- Pozostałe masło zmiksuj na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawaj cukier, szczyptę soli oraz jajka. Wsyp resztę mąki pszennej przesianej z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż przygotowane ciasto. Wierzch wyrównaj, rozłóż na nim maliny i posyp kruszonką. Ciasto wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut w 175 st. C. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku