Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto z białą czekoladą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 15 - 20 osób


Składniki

  • 300 g  mąki pszennej + 4 łyżki
  • 7 łyżek  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 50 g  cukru pudru + 4 łyżki
  • 4 łyżki  cukru
  • 350 g  masła
  • 3 łyżki  oleju
  • 6 sztuk jajek
  • 4 sztuki szkl. mleka
  • 1 opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 200 g  białej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. 300 g mąki przesiej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżkami kakao. Dodaj 2 jajka, 50 g cukru pudru i 150 g masła. Składniki wyrób na gładkie ciasto, chłodź przez 30 minut, a następnie podziel na 4 części. Każdą porcję rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blachy (25x40 cm) i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie odstaw do przestudzenia.
  2. 4 białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj 4 łyżki mąki pszennej przesianej z pozostałym proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość starannie wymieszaj i wyłóż na blachę. Ciasto piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. 3 szklanki mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozrób budyń śmietankowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz resztę kakao.
  4. Mieszankę wlej do kipiącego mleka i gotuj do zgęstnienia, stale mieszając. Ostudź. 150 g masła utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru, po czym dodawaj po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując.
  5. Płaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby w środku znajdował się blat biszkoptowy. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem pozostałego masła i rozprowadź na wierzchu ciasta. Całość odstaw do zastygnięcia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE