Dzisiaj jest: Sobota, 18.11.2017 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Ciasto z białą czekoladą


07.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 15 - 20 osób


Składniki

  • 300 g  mąki pszennej + 4 łyżki
  • 7 łyżek  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 50 g  cukru pudru + 4 łyżki
  • 4 łyżki  cukru
  • 350 g  masła
  • 3 łyżki  oleju
  • 6 sztuk jajek
  • 4 sztuki szkl. mleka
  • 1 opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 200 g  białej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. 300 g mąki przesiej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżkami kakao. Dodaj 2 jajka, 50 g cukru pudru i 150 g masła. Składniki wyrób na gładkie ciasto, chłodź przez 30 minut, a następnie podziel na 4 części. Każdą porcję rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blachy (25x40 cm) i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie odstaw do przestudzenia.
  2. 4 białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj 4 łyżki mąki pszennej przesianej z pozostałym proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość starannie wymieszaj i wyłóż na blachę. Ciasto piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. 3 szklanki mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozrób budyń śmietankowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz resztę kakao.
  4. Mieszankę wlej do kipiącego mleka i gotuj do zgęstnienia, stale mieszając. Ostudź. 150 g masła utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru, po czym dodawaj po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując.
  5. Płaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby w środku znajdował się blat biszkoptowy. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem pozostałego masła i rozprowadź na wierzchu ciasta. Całość odstaw do zastygnięcia.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE