Dzisiaj jest: Wtorek, 21.08.2018 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Ciasto z kiwi


08.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 10 dag  mąki
  • 5 dag  masła
  • 1/2 szklanki  wody
  • 3 sztuki małe jajka
  • 1 szczypta  soli
    Krem
  • 2 sztuki duże miękkie kiwi
  • 1/2 szklanki  cukru
  • galaretka jabłkowo-miętowa
  • 1.25 szklanek  schłodzonej kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę i ciągle mieszając gotuj, aż na ściankach pojawi się biały nalot. Następnie przełóż powstałą masę do miski i odstaw do przestygnięcia.
  2. Do przestudzonej masy dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i równomiernie rozprowadź. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C, aż ciasto urośnie i będzie rumiane.
  3. Kiwi obierz i pokrój w kostkę. Następnie zasyp owoce cukrem i lekko podgotuj, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Następnie ugnieć wszystko widelcem i dodaj galaretkę, mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj ją z 6 łyżkami musu owocowego. Ciasto przekrój na pół. Na pierwszy płat ciasta wyłóż połowę kremu, przykryj drugim płatem i posmaruj resztą kremu. Na wierzchu rozprowadź pozostały mus owocowy. Gotowe ciasto wstaw na 60 minut do lodówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE