Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 9 osób
Składniki
- 1 sztuka jajko
- 200 g cukru + 2 łyżki
- 200 g masła lub margaryny
- 350 g mąki
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g musu z pigwy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 450 ml mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajko utrzyj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zagnieć ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
- Budyń rozpuść w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlej budyń i chwilę gotuj, ciągle mieszając.
- Ciastem wylep spód i boki tortownicy do wysokości 3 cm. Nakłuj ciasto widelcem i wyłóż na nie mus pigwowy, a następnie budyń. Piecz 35 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!