Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy lub olejek waniliowy
- 5 sztuk jajek
- owoce sezonowe
- bułka tarta lub mąka do obsypania formy
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajko i cukier. Na końcu wsyp cukier wanilinowy i wymieszaj.
- Blachę wysmaruj tłuszczem, posyp wiórkami kokosowymi oraz bułką tartą lub mąką.
- Wlej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce i posyp je płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Piecz 45 minut, aż ciasto się zrumieni.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka