Dzisiaj jest: Wtorek, 19.09.2017 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Ciasto ze śliwkami


22.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 170 g  masła
  • 2 szklanki  mąki
  • 4 sztuki żółtka
  • 2/3 szklanki  cukru
  • 2/3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 750 g  śliwek
  • 1-2 łyżki  cukru trzcinowego

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka oraz aromat waniliowy. Składniki starannie zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto.
  2. Przygotowane ciasto owiń folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na cienki placek i przełóż na prostokątną blachę do pieczenia.
  3. Śliwki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, po czym odstaw na sicie do ocieknięcia. Owoce przekrój na pół i usuń pestki.
  4. Połówki śliwek przepołów. Kawałki owoców ułóż jeden przy drugim na cieście po czym posyp je cukrem trzcinowym. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz przez 35-40 minut.
  5. Gotowe ciasto wyjmij i odstaw na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem możesz ozdobić ciasto bitą śmietaną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE