Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ciasto ze śliwkami


22.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 170 g  masła
  • 2 szklanki  mąki
  • 4 sztuki żółtka
  • 2/3 szklanki  cukru
  • 2/3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 750 g  śliwek
  • 1-2 łyżki  cukru trzcinowego

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka oraz aromat waniliowy. Składniki starannie zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto.
  2. Przygotowane ciasto owiń folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na cienki placek i przełóż na prostokątną blachę do pieczenia.
  3. Śliwki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, po czym odstaw na sicie do ocieknięcia. Owoce przekrój na pół i usuń pestki.
  4. Połówki śliwek przepołów. Kawałki owoców ułóż jeden przy drugim na cieście po czym posyp je cukrem trzcinowym. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz przez 35-40 minut.
  5. Gotowe ciasto wyjmij i odstaw na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem możesz ozdobić ciasto bitą śmietaną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE