Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Creme brulee z borówkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Creme brulee z borówkami to przepis na francuski deser uwielbiany na całym świecie.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk  żółtko z jajka
  • 80 g  cukier
  • 660 ml  śmietana
    30 %
  • 100 ml  mleko
  • 1/2 laski  wanilia
  • 150 g  borówki amerykańskie
  • 3 łyżki  cukier brązowy

Sposób przyrządzania:

  1. Borówki umyj i osusz. Śmietanę i mleko wlej do garnka, dodaj wyskrobane z lasek ziarna wanilii i wrzuć laskę. Podgrzej, ale nie zagotuj.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Następnie miskę z żółtkami postaw na garnku z gotującą się wodą, wlej do nich śmietankę i podgrzewaj mieszając.
  3. Gdy krem zacznie gęstnieć na brzegach miski, przelej go do foremek. Do każdej wrzuć po kilka borówek, ustaw foremki w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlej wodę na 1/2 wysokości foremek. Piecz 30 minut w 180 st. C.
  4. Po tym czasie wyjmij foremki z piekarnika, ostudź. Następnie wstaw danie na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posyp brązowym cukrem i wstaw na kilka minut do nagrzanego do 200 st. C piekarnika z włączonym grillem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE