Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.03.2019 Imieniny: Cyryla i Edwarda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Creme brulee


20.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 5 sztuk żółtek
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 szklanka  kremówki
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 4 łyżki  brązowego cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Do śmietany dodaj miąższ z laski wanilii i zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem i nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj gorącą śmietankę. Uzyskaną masę rozlej do 4 miseczek.
  2. Piecz w kąpieli wodnej przez 45 minut w temperaturze 190 st. C.
  3. Gotowy deser odstaw do wystygnięcia, a następnie włóż na 20 minut do lodówki. Przed podaniem wierzch posyp brązowym cukrem, opal palnikiem kuchennym i odstaw na 5 minut. Podawaj z duszonymi wiśniami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE