Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 1/2 kg mąka pszenna
- 4 sztuki jajka
- 1 kostka margaryna do pieczenia
może być masło - 1 łyżka Cykoriada
ekstrakt lub Instant - 200 g miód
- 3 łyżki cukier
- 1 opakowanie przyprawa do piernika
- 1.5 łyżeczek proszek do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsypujemy mąkę, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki.
- Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po upływie tego czasu układamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość maksymalnie do 0,5 cm.
- Za pomocą foremek świątecznych wycinamy kształty pierniczków, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-200 stopni C piekarnika . Pieczemy około 10 minut.