Dzisiaj jest: Środa, 15.08.2018 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Cynamonowe zawijańce


10.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 ml  ciepłego mleka
  • 25 g  drożdży
  • 1/3 szklanki  cukru
  • 40 dag  mąki
  • 50 g  masła
  • 1 sztuka jajko
    Masa cynamonowa
  • 1.5 łyżek  cynamonu
  • 100 g  cukru
  • 100 g  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Drożdże rozpuść w mleku razem z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść. Mąkę przesiej, dodaj rozczyn, przestudzone masło oraz pozostałe składniki i wyrób łyżką ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Masa cynamonowa: Masło utrzyj z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je, by powstał kwadrat. Posmaruj masą cynamonową. Zwiń w rulon i pokrój go na kawałki o grubości 2 cm.
  4. Ułóż zawijańce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Neo8

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE