Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.05.2018 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Cynamonowy murzynek z bakaliami i jabłkami


22.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 1 kg  jabłek
  • 3 szklanki  mąki
  • 3 sztuki jajka
  • 2 szklanki  cukru
  • 1.5 szklanek  oleju
  • 2 łyżeczki  sody
  • 2 łyżeczki  kakao
  • 2 łyżeczki  cynamonu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, osusz i obierz. Owoce pokrój w kostkę.
  2. Jajka wbij do plastikowej miski i utrzyj z 2 szklankami cukru. Stale ucierając dolewaj olej. Do gotowej masy wsyp 3 szklanki przesianej mąki, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżeczki kakao. Składniki wymieszaj.
  3. Do ciasta dodaj rodzynki oraz orzechy włoskie. Całość starannie utrzyj, aby wszystkie produkty dobrze się połączyły.
  4. Na końcu masę wymieszaj z pokrojonymi jabłkami. Wyłóż do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Piecz 70 minut w temperaturze 190 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj orzechami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE