Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 1 opakowanie herbatników maślanych pełnoziarnistych
- 1 kg serka twarogowego o smaku waniliowym
|
|
Sposób przyrządzania:
- Galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Podobnie rozpuść galaretki pomarańczowe. Odstaw do wystygnięcia.
- Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej jeden przy drugim herbatniki.
- Wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę o smaku cytrynowym zmiksuj na wolnych obrotach z serkiem waniliowym.
- Masę wstaw na 8 minut do lodówki, a następnie ostrożnie wylej na ułożone na blasze herbatniki tak, by nie wypłynęły na powierzchnię. Wstaw do lodówki, żeby stężało.
- Na dobrze zastygniętą masę wylej powoli galaretkę pomarańczową. Wstaw ponownie do lodówki na minimum 12 godzin.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka