Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.02.2020 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Czekoladowa pascha


21.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  sera białego
  • 5 sztuk żółtek
  • 1 szklanka  cukru + 6 łyżek
  • 100 g  masła
  • rodzynki
  • 100 g  czekolady gorzkiej
    Dodatkowo
  • 100 g  gorzkiej czekolady na wiórki

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Ser zmiel. Do masy żółtkowej dodaj miękkie masło, ser, dokładnie utrzyj na gładką masę.
  2. Do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Dodaj również wcześniej namoczone i odsączone rodzynki.
  3. Głęboką salaterkę wyłóż gazą, i wypełnij masą twarogową. Starannie wyrównaj powierzchnię, przyciśnij drewnianą deseczką, lekko obciąż.
  4. Wstaw do lodówki na 60 minut, wyjmij, wyłóż na talerz i zdejmij gazę.
  5. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, masę wylej na deskę i pozostaw do wystygnięcia. Nożem ścinaj cienkie wiórki czekolady. Wiórkami czekoladowymi posyp gotową paschę.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE