Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.03.2019 Imieniny: Cyryla i Edwarda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Czekoladowa pychotka


04.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 100 g  wiórków kokosowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 245 g  cukru
  • 4 łyżeczki  żelatyny
  • 150 g  gorzkiej czekolady
  • 1 sztuka gruszka
  • 1 szczypta  soli
  • 250 ml  mleka
  • 4 sztuki jajka
  • 1.5 sztuk puszki gruszek
  • 400 g  kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka utrzyj z 4 łyżkami letniej wody, 175 g cukru, cukrem wanilinowym i solą. Mąkę wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia, po czym dodaj do masy jajecznej. Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 175 st. C.
  2. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w odrobinie wody. 100 g czekolady posiekaj i rozpuść w gorącym mleku z dodatkiem 70 g cukru. Stopniowo wlewaj żelatynę, mieszając. Masę schłodź przez 40 minut.
  3. Krem połącz z ubitą kremówką. Biszkopt przetnij na pół. Gruszki osącz z syropu i skrop nim płaty ciasta. Na jednym placku równomiernie rozsmaruj 1/3 kremu czekoladowego. Wierzch wyrównaj.
  4. Na kremie ułóż połówki gruszek z puszki i rozprowadź na nich połowę pozostałej masy czekoladowej. Całość wyrównaj, a następnie przykryj drugim blatem biszkoptu. Lekko dociśnij dłonią.
  5. Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu oraz bokach tortu za pomocą szerokiego noża lub łopatki kuchennej. Boki udekoruj wiórkami kokosowymi. Tort wstaw do lodówki, by masa stężała.
  6. Świeżą gruszkę potnij w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym zanurz w niej do połowy kawałki owocu. Plasterki ułóż na torciku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE