Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Czekoladowa pychotka


04.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 100 g  wiórków kokosowych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki  kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 245 g  cukru
  • 4 łyżeczki  żelatyny
  • 150 g  gorzkiej czekolady
  • 1 sztuka gruszka
  • 1 szczypta  soli
  • 250 ml  mleka
  • 4 sztuki jajka
  • 1.5 sztuk puszki gruszek
  • 400 g  kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka utrzyj z 4 łyżkami letniej wody, 175 g cukru, cukrem wanilinowym i solą. Mąkę wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia, po czym dodaj do masy jajecznej. Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 175 st. C.
  2. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w odrobinie wody. 100 g czekolady posiekaj i rozpuść w gorącym mleku z dodatkiem 70 g cukru. Stopniowo wlewaj żelatynę, mieszając. Masę schłodź przez 40 minut.
  3. Krem połącz z ubitą kremówką. Biszkopt przetnij na pół. Gruszki osącz z syropu i skrop nim płaty ciasta. Na jednym placku równomiernie rozsmaruj 1/3 kremu czekoladowego. Wierzch wyrównaj.
  4. Na kremie ułóż połówki gruszek z puszki i rozprowadź na nich połowę pozostałej masy czekoladowej. Całość wyrównaj, a następnie przykryj drugim blatem biszkoptu. Lekko dociśnij dłonią.
  5. Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu oraz bokach tortu za pomocą szerokiego noża lub łopatki kuchennej. Boki udekoruj wiórkami kokosowymi. Tort wstaw do lodówki, by masa stężała.
  6. Świeżą gruszkę potnij w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym zanurz w niej do połowy kawałki owocu. Plasterki ułóż na torciku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE