Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 125 g herbatniki
w polewie czekoladowej - 350 g mąka
- 4 sztuki jajka
- 3.5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 325 g cukier
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 125 g masło
- 15 g kakao
- 100 ml olej
+ 1 łyżka - 500 g jogurt naturalny
- 100 g czekolada
z nadzieniem jogurtowym - 500 g truskawki
+ kilka do dekoracji - 2.5 łyżki żelatyna
- 400 g śmietana kremówka
- 175 g czekolada gorzka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Herbatniki włóż do woreczka foliowego i rozwałkuj, aby otrzymać kruszonkę.
- 150 g mąki zagnieć z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g cukru, cukrem waniliowym, masłem i ciastkami. Uzyskanym ciastem wyklej natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę.
- 200 g mąki zmiksuj z kakao, pozostałym proszkiem do pieczenia, 125 g cukru, jajkami, 100 ml oleju i 100 g jogurtu. Ciasto wylej na herbatnikowy spód. Piecz 30 minut w 180 st. C.
- Czekoladę z nadzieniem zetrzyj za pomocą obieraczki do jarzyn tak, aby otrzymać wiórki. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek i pokrój na kawałki.
- Kremówkę ubij z 50 g cukru na sztywną pianę. 1,5 łyżki żelatyny rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do bitej śmietany. Dokładnie wymieszaj i połącz z truskawkami.
- Do masy śmietankowej dodaj wiórki nadziewanej czekolady, a następnie całość dokładnie rozsmaruj na upieczonym spodzie.
- 400 g jogurtu naturalnego wymieszaj z pozostałym cukrem oraz resztą żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie. Na koniec dodaj 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.
- Masę czekoladową wylej na schłodzoną w lodówce masę śmietankową. Wierzch starannie wygładź za pomocą łyżki.
- Resztę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej wraz z pozostałym olejem, cały czas mieszając, aby polewa miała idealnie gładką i jednolitą konsystencję.
- 0. Przygotowaną polewą z gorzkiej czekolady udekoruj schłodzony torcik według uznania. Truskawki przeznaczone do dekoracji opłucz, osusz i oczyść z szypułek. Większe owoce przekrój na pół. Wierzch deseru udekoruj truskawkami. Przed podaniem tort schłodź.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku