Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Czekoladowe cudo z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Za pomocą łyżki można udekorować ciasto tworząc z roztopionej czekolady dekoracyjną siatkę na wierzchu deseru. Czekoladowe cudo z truskawkami to przepis na pyszny, letni deser.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 125 g  herbatniki
    w polewie czekoladowej
  • 350 g  mąka
  • 4 sztuki  jajka
  • 3.5 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 325 g  cukier
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 125 g  masło
  • 15 g  kakao
  • 100 ml  olej
    + 1 łyżka
  • 500 g  jogurt naturalny
  • 100 g  czekolada
    z nadzieniem jogurtowym
  • 500 g  truskawki
    + kilka do dekoracji
  • 2.5 łyżki  żelatyna
  • 400 g  śmietana kremówka
  • 175 g  czekolada gorzka

Sposób przyrządzania:

  1. Herbatniki włóż do woreczka foliowego i rozwałkuj, aby otrzymać kruszonkę.
  2. 150 g mąki zagnieć z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g cukru, cukrem waniliowym, masłem i ciastkami. Uzyskanym ciastem wyklej natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę.
  3. 200 g mąki zmiksuj z kakao, pozostałym proszkiem do pieczenia, 125 g cukru, jajkami, 100 ml oleju i 100 g jogurtu. Ciasto wylej na herbatnikowy spód. Piecz 30 minut w 180 st. C.
  4. Czekoladę z nadzieniem zetrzyj za pomocą obieraczki do jarzyn tak, aby otrzymać wiórki. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek i pokrój na kawałki.
  5. Kremówkę ubij z 50 g cukru na sztywną pianę. 1,5 łyżki żelatyny rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do bitej śmietany. Dokładnie wymieszaj i połącz z truskawkami.
  6. Do masy śmietankowej dodaj wiórki nadziewanej czekolady, a następnie całość dokładnie rozsmaruj na upieczonym spodzie.
  7. 400 g jogurtu naturalnego wymieszaj z pozostałym cukrem oraz resztą żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie. Na koniec dodaj 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.
  8. Masę czekoladową wylej na schłodzoną w lodówce masę śmietankową. Wierzch starannie wygładź za pomocą łyżki.
  9. Resztę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej wraz z pozostałym olejem, cały czas mieszając, aby polewa miała idealnie gładką i jednolitą konsystencję.
  10. 0. Przygotowaną polewą z gorzkiej czekolady udekoruj schłodzony torcik według uznania. Truskawki przeznaczone do dekoracji opłucz, osusz i oczyść z szypułek. Większe owoce przekrój na pół. Wierzch deseru udekoruj truskawkami. Przed podaniem tort schłodź.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Zobacz więcej na temat:

przepisy na ciastatruskawkiczekolada


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE