Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Czekoladowe trufle jak jajeczka


11.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 180 g  gorzkiej czekolady
  • 330 ml  śmietanki 30%
  • 30 g  masła
  • 50 g  łuskanych migdałów
  • 2 łyżki  kakao
  • kolorowa posypka

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę połam na kostki i wrzuć do miski. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj masło, podgrzej nie pozwalając by się zagotowało. Gorącą śmietankę wylej na czekoladę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw na noc do lodówki, by masa zgęstniała.
  2. Łyżeczką nabieraj porcje masy i formuj nieduże kulki. Migdały posiekaj, kakao przesiej na talerz. Na kolejny talerzyk wysyp kolorową posypkę. Obtocz trufle w różnych panierkach i ponownie włóż do lodówki do schłodzenia.
  3. Gotowe trufle podawaj w umytych, sparzonych wrzątkiem i zabarwionych farbami skorupkach jajek.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE