Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 16 osób
Składniki
- 180 g gorzkiej czekolady
- 330 ml śmietanki 30%
- 30 g masła
- 50 g łuskanych migdałów
- 2 łyżki kakao
- kolorowa posypka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę połam na kostki i wrzuć do miski. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj masło, podgrzej nie pozwalając by się zagotowało. Gorącą śmietankę wylej na czekoladę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw na noc do lodówki, by masa zgęstniała.
- Łyżeczką nabieraj porcje masy i formuj nieduże kulki. Migdały posiekaj, kakao przesiej na talerz. Na kolejny talerzyk wysyp kolorową posypkę. Obtocz trufle w różnych panierkach i ponownie włóż do lodówki do schłodzenia.
- Gotowe trufle podawaj w umytych, sparzonych wrzątkiem i zabarwionych farbami skorupkach jajek.
Źródło przepisu: moje smaki życia