Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Czekoladowe trufle jak jajeczka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 180 g  gorzkiej czekolady
  • 330 ml  śmietanki 30%
  • 30 g  masła
  • 50 g  łuskanych migdałów
  • 2 łyżki  kakao
  • kolorowa posypka

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę połam na kostki i wrzuć do miski. Śmietankę przelej do rondelka, dodaj masło, podgrzej nie pozwalając by się zagotowało. Gorącą śmietankę wylej na czekoladę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw na noc do lodówki, by masa zgęstniała.
  2. Łyżeczką nabieraj porcje masy i formuj nieduże kulki. Migdały posiekaj, kakao przesiej na talerz. Na kolejny talerzyk wysyp kolorową posypkę. Obtocz trufle w różnych panierkach i ponownie włóż do lodówki do schłodzenia.
  3. Gotowe trufle podawaj w umytych, sparzonych wrzątkiem i zabarwionych farbami skorupkach jajek.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE