Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 sztuka i 1/2 łyżki kakao + do ozdoby
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 sztuk jajek
- 1 kg kremowego serka waniliowego
- 1 kg śmietany 30%
- 7 łyżeczek żelatyny
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g białej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij na sztywną pianę, dodając porcjami cukier. Następnie ciągle ubijając, dodaj żółtka. Gdy uzyskasz puszystą masę dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszaj.
- Tak przygotowane ciasto wylej na blachę 28x40 cm. Piecz 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu przestudź i zetnij nożem wierzchnią warstwę.
- Śmietanę schłodź, ubij na sztywno, dodając porcjami serek waniliowy. Wymieszaj i podziel na 2 części.
- Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź i wymieszaj z połową masy serowej wraz z 4 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny. Zmiksuj i wyłóż na ciasto.
- Pozostałą masę serową połącz z wymieszaną w 5 łyżkach wody białą czekoladą oraz pozostałą żelatyną. Wyłóż na ciemną masę. Gotowe ciasto posyp kakao.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku