Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g białej czekolady
- 90 g masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 sztuki jajka
- 4 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i mąka do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę rozpuść, odstaw do przestygnięcia.
- Masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
- Ostudzoną czekoladę wlewaj do ciasta, ciągle mieszając.
- Blaszkę w kształcie baranka wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Do tak przygotowanej formy wlej ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
- Udekoruj według uznania.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza