Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 750 g czereśni
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- duża szczypta soli
- 160 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 sztuki jajka
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czereśnie umyj, osusz, wydryluj. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sodę, proszek do pieczenia, sól, miękkie masło oraz jajka wymieszane z cukrem. Zagnieć gładkie ciasto.
- Z uzyskanego ciasta formuj małe kuleczki i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz i w środek wciśnij czereśnię. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
- Tak przygotowane ciasteczka piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone ciasteczka zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
Źródło przepisu: Palce lizać