Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 sztuki cytryny
- 750 g twarożku
- 200 g kremówki
- 75 g cukru
- 1-2 sztuki mango
- masło do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cytryny sparz, a następnie wyciśnij z nich ok. 100 ml soku. Z owoców zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Ser osącz i przełóż do miski.
- Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca. Wlej kremówkę oraz sok z cytryny. Wsyp cukier. Całość starannie wymieszaj na gładką masę.
- Mango obierz i usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, po czym przełóż do miski i zmiksuj. Następnie mus połącz z masą twarogowo-cytrynową.
- Formę silikonową do babeczek posmaruj masłem i napełnij przygotowaną masą. Wierzch wyrównaj za pomocą łyżki lub łopatki kuchennej.
- Wierzch formy szczelnie przykryj folią spożywczą. Następnie całość wstaw do zamrażalnika i chłodź przez co najmniej 2-3 godziny.
- Z formy zdejmij folię, po czym ostrożnie wyjmij z niej lody. Każdą porcję możesz udekorować owocami, pokruszonymi ciastkami lub migdałami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku