Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 180 g masła
- 1 sztuka i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli + szczypta
- 2 sztuki 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
|
|
Sposób przyrządzania:
- 70 g masła rozpuść w garnku i odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do przestudzonego masła dodaj 1 szklankę cukru pudru i wymieszaj.
- Następnie dodaj 1 jajko, 1/2 ekstraktu z wanilii. Wymieszaj i dodaj do miski z mąką i kakao. Całość wyrób na gładką masę.
- Uzyskane ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości 3 mm.
- Z ciasta wycinaj foremkami małe ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Następnie wyjmij ciasteczka z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
- Pozostałe masło miksuj, powoli dodając cukier, szczyptę soli oraz pozostały ekstrakt.
- Kuleczki uformowane z nadzienia wkładaj między dwa ciastka i lekko dociskaj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku