Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1/4 szklanki miód
- 1/2 szklanki cukier
- 1 łyżeczka margaryna
- 1 szczypta soda oczyszczona
- 130 g sezam ziarna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziarna sezamu wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię. Następnie podpraż przez kilka minut, uważając, aby się nie przypaliły.
- Do garnka wsyp 1/2 szklanki cukru, a następnie wlej miód. Podgrzewaj na małym ogniu przez 20 minut, cały czas mieszając.
- Garnek zdejmij z ognia. Dodaj 1 łyżeczkę margaryny oraz szczyptę sody. Delikatnie wymieszaj, po czym wsyp prażony sezam.
- Formę wyłóż pergaminem i wyłóż na niego masę. Za pomocą noża równomiernie ją rozprowadź. Gdy zastygnie, pokrój na małe kawałki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku