Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 3 sztuki jajka
- 40 g drożdży
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g stopionego masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i mąki. Wymieszaj z wodą i mlekiem po czym odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj do niego mąkę, jajka i resztę cukru.
- Wyrób ciasto rękoma, a następnie odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i wycinaj z niego kółka o średnicy 5,5 cm. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Tak przygotowane donuty wkładaj do urządzenia do pieczenia pączków. Piecz na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka