Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Drożdżówki ze śliwkami


10.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 500 g  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 50 g  drożdży
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka białko
  • 1 łyżeczka  cukru wanilinowego
  • 100 g  masła
    Kruszonka
  • 100 g  mąki
  • 50 g  cukru
  • 50 g  masła
    Lukier
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • 90 g  cukru pudru
    Dodatkowo
  • 20 sztuk śliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko podgrzej, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do pozostałej mąki dodaj jajka utarte z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Zagnieć. Następnie dodaj rozczyn z drożdży, sól oraz przestudzone roztopione masło. Wyrób ciasto, przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw by podwoiło swoją objętość.
  3. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 cm. Szklanką wycinaj kółka i na środku każdego zrób palcem wgłębienie. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte, drożdżowe kółka posmaruj białkiem. Do wgłębień, skórką do dołu, włóż po 2 umyte śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek. Śliwki można oprószyć cukrem.
  5. 100 g mąki zagnieć z 50 g cukru i 50 g zimnego masła. Tak przygotowaną kruszonką posyp drożdżówki.
  6. Gotowe bułeczki piecz 25 minut w temperaturze 170 st. C.
  7. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem. Powstałym lukrem ozdób upieczone drożdżówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE