Dzisiaj jest: Wtorek, 21.08.2018 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Duński suflet z cynamonem


30.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  jabłek
  • 4 sztuki kromki chleba tostowego
  • 3 sztuki jajka
  • 75 g  miękkiego masła
  • 200 g  twarożku
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 145 g  cukru + do posypania formy
  • 100 g  posiekanych migdałów + 2 łyżki
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Z kromek chleba tostowego odkrój skórki, a środek drobno pokrusz.
  2. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek i starannie utrzyj z miękkim masłem, 100 g cukru oraz twarożkiem.
  3. Do mieszanki twarogowej dodaj kawałki chleba oraz 100 g posiekanych migdałów, a następnie składniki starannie wymieszaj tak, by powstała masa o jednolitej konsystencji.
  4. Jabłka opłucz pod bieżącą wodą, osusz, obierz, a po usunięciu gniazd nasiennych pokrój w półplasterki.
  5. Formę żaroodporną posmaruj tłuszczem i posyp cukrem. Następnie wyłóż pokrojone jabłka. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C.
  6. Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, po czym ostrożnie połącz łyżką z masą serową. Krem wyłóż na jabłka w formie. Całość piecz przez 40-50 minut. Po 30 minutach suflet posyp 2 łyżkami posiekanych migdałów. Gotowe danie wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Przed podaniem deser dodatkowo możesz udekorować rodzynkami lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE