Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Eklerki z kremem owocowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  wody
  • 125 g  margaryny
  • 1 szklanka  mąki
  • 5 sztuk jajek
  • 1 sztuka płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem owocowy
  • 250 g  śmietany 30%
  • 250 g  serka mascarpone
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • 500 g  dowolnych owoców

Sposób przyrządzania:

  1. Wodę wlej do garnka. Dodaj margarynę, a gdy się roztopi, dodaj szklankę mąki. Mieszaj wszystko energicznie, aż powstanie jednolita masa odstająca od ścianek garnka. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do zimnego ciasta dodaj proszek do pieczenia i miksując wbijaj po jednym jajku.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskaj paski ciasta o długości 5 cm w 4-centymetrowych odstępach.
  4. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij eklerki na kratkę i zostaw do ostygnięcia. Gdy przestygną przekrój je na połówki.
  5. Zimną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Do ubitej śmietany dodaj serek mascarpone, zmiksuj i schłodź krem w lodówce. Owoce odsącz na sicie i wymieszaj z kremem.
  6. Połówki eklerków wypełnij kremem i przykryj. Wierzch oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE