Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ekspresowe ciasto z pigwową konfiturą pod pierzynką


23.09.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pigwa to złotożółty owoc przypominający gruszkę ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni - zarówno do dań wytrawnych, jako podstawa soków i nalewek, ale też główny składnik aromatycznej konfitury. Tę ostatnią warto użyć do przygotowania ekspresowego ciasta.

1 porcja dla: 8 - 16 osób


Składniki

  • 2 kg  pigwa
    obrane i wydrążone owoce
  • 1.05 kg  cukier
  • 2 łyżeczki  sok z cytryny
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1 łyżeczka  imbir
  • 1 sztuka  spód tortowy
  • 4 sztuki  białko z jajka
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem (1 kg). Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia.
  2. Gotowy spód jasny posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier (50 g).
  3. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 394

Przepisy: 30


Zobacz więcej na temat:

przepisy na ciastapigwaciasto


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE