Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Faworki


25.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 4 sztuki żółtka
  • 3/4 szklanki  gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka  spirytusu
  • 1 szczypta  soli
  • cukier puder
  • 2 l  oleju lub 750 g smalcu

Sposób przyrządzania:

  1. Do mąki dodaj sól, żółtka, spirytus oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Zbijaj je wałkiem przez kilka minut, podziel na kilka części i cienko rozwałkuj. Nożem lub radełkiem wycinaj paski o szerokości 2-3 cm i długości 10 cm (nie mogą być dłuższe niż średnica garnka, w którym będziesz je smażyć). W środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez nie koniec ciasta. Ułóż faworki na stolnicy.
  2. W szerokim i dużym garnku rozgrzej 1 l oleju do temperatury 180 st. C i wkładaj na niego po 3-4 faworki jednocześnie. Po około 20 sekundach, gdy od spodu zaczną się rumienić, odwróć je drewnianym patyczkiem do szaszłyków i smaż jeszcze około 20 sekund, aż się lekko zrumienią z drugiej strony. Faworki powinny mieć bladozłoty kolor.
  3. W połowie smażenia zmień olej na nowy (1 l), a stary wylej.
  4. Faworki wyławiaj drewnianym patyczkiem i osączaj na papierowych ręcznikach. Po ostudzeniu ułóż warstwami na talerzach i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE