Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Francuska tarta z serem i jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Masa serowa
  • 1/2 kostki  twarogu
  • 1 sztuka duże jajko
  • 1 łyżeczka  esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 1 sztuka kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżki  mąki pszennej
  • 1/2 łyżki  mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo
  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 3 sztuki jabłka
  • 1 łyżeczka  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Twaróg wrzuć do miski, dodaj jajka, esencję waniliową, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika. Wszystko starannie wymieszaj.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego kółko.
  3. Wyłóż na ciasto masę serową, zostawiając 2-3 cm miejsca od brzegu. Na masie serowej ułóż obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w półplasterki jabłka.
  4. Zwiń brzegi ciasta do góry i ułóż kolejną warstwę jabłek tak, aby masa serowa była nimi przykryta.
  5. Posyp pokrojone jabłka łyżeczką cukru i wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 25-30 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE