Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki gruszki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g cukru
- kawałek kory cynamonowej
- 4 sztuki goździki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- mielony cynamon
- 1/2 sztuki granatu
- 1 sztuka jajko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszki umyj, osusz i obierz ze skórki.
- W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj cukier, ocet, miód, kawałek cynamonu i goździki. Gdy cukier się rozpuści, włóż do syropu gruszki i gotuj je przez 15 minut.
- Ugotowane gruszki zostaw w syropie, by wystygły. Następnie przekrój owoce na pół i usuń gniazda nasienne. Ponacinaj je wzdłuż, ale nie do końca, a następnie rozłóż w wachlarzyk.
- Jajko roztrzep widelcem.
- Ciasto francuskie rozwiń na blasze. Poukładaj na nim gruszki rozłożone w wachlarzyk. Wycinaj ciastka w kształcie gruszek, zostawiając 1 cm zapasu.
- Brzegi ciastek zwiń w ruloniki i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C, aż brzegi się zrumienią.
- Przed podaniem posyp ciastka cynamonem i kuleczkami granatu.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka