Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Gruszki w cieście francuskim z cynamonem


20.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki gruszki
  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 150 g  cukru
  • kawałek kory cynamonowej
  • 4 sztuki goździki
  • 2 łyżki  miodu
  • 2 łyżki  octu winnego
  • mielony cynamon
  • 1/2 sztuki granatu
  • 1 sztuka jajko

Sposób przyrządzania:

  1. Gruszki umyj, osusz i obierz ze skórki.
  2. W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj cukier, ocet, miód, kawałek cynamonu i goździki. Gdy cukier się rozpuści, włóż do syropu gruszki i gotuj je przez 15 minut.
  3. Ugotowane gruszki zostaw w syropie, by wystygły. Następnie przekrój owoce na pół i usuń gniazda nasienne. Ponacinaj je wzdłuż, ale nie do końca, a następnie rozłóż w wachlarzyk.
  4. Jajko roztrzep widelcem.
  5. Ciasto francuskie rozwiń na blasze. Poukładaj na nim gruszki rozłożone w wachlarzyk. Wycinaj ciastka w kształcie gruszek, zostawiając 1 cm zapasu.
  6. Brzegi ciastek zwiń w ruloniki i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C, aż brzegi się zrumienią.
  7. Przed podaniem posyp ciastka cynamonem i kuleczkami granatu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE