Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 szklanka wiśnie
wypestkowane, mrożone - 2 szklanki mąka pszenna
- 1/4 szklanki kakao
- 1.5 łyżeczek soda
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2/3 szklanki cukier
- 100 g czekolada gorzka
- 125 g masło
- 3/4 szklanki maślanka
- 2 sztuki jajka
- Masa cukrowa:
- 400 g cukier puder
- 50 g glukoza
w proszku - 2 łyżeczki żelatyna
- 35 ml woda
- 1.5 łyżeczek margaryna
- 1 opakowanie polewa czekoladowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Muffinki: Rozpuść masło. Na tarce zetrzyj czekoladę. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki, a w drugim mokre. Mokre wlej do suchych i wymieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami, nałóż do nich ciasto do 3/4 wysokości. Do każdej muffinki wciśnij po 2-3 wiśnie. Piecz 25 minut w 200 st. C.
- Lekko przestudzone muffinki polej polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
- Masa cukrowa: Żelatynę w proszku zalej wodą według przepisu i odstaw na 10 minut. Podgrzewaj ją nad parą wodną do rozpuszczenia. Dodaj glukozę, a potem margarynę i wymieszaj. Przestudzoną żelatynę miksuj, stopniowo wsypując przesiany cukier puder.
- Wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Pod koniec przenieś na stolnicę i dokończ wyrabianie ręcznie. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.
- Stolnicę oprósz cukrem pudrem. Rozwałkuj masę na grubość 2mm i potnij w paseczki o szerokości 5 mm. Udekoruj nimi muffinki, owijając je jak bandażem. Wytnij z masy kółeczka na oczy.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka