Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Haloweenowe naleśniki dyniowe


26.10.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kolory i smak dyni są prawdziwą jesienną petardą. To pyszne warzywo nie tylko daje wiele kulinarnych możliwości, ale także pozwala wyrzeźbić najpiękniejsze kształty i przy odrobinie kreatywności może służyć za oryginalny lampion. Nie bez powodu sezon dyniowy splata się z amerykańskim świętem strachów - Halloween. Przedstawiamy danie, które idealnie wpisuje się w to święto, a przy tym jest smaczne.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 80 g  mąka pełnoziarnista
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka  ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1.5 łyżeczek  gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 80 g  dynia
    puree
  • 2 sztuki  jajka
  • 1/2 szklanki  mleko
  • 3 łyżki  syrop klonowy
  • 2 łyżki  olej kokosowy
  • owoce sezonowe
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj w dwóch oddzielnych miskach.
  2. W robocie kuchennym połącz ze sobą składniki z obu misek i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przy użyciu głębokiej łyżki (najlepiej wazowej) wylej niewielką ilość ciasta na patelnię i smaż przez około minutę z każdej strony, tak aby pancake był puszysty i ładnie zarumieniony.
  4. Ozdób rysując syropem klonowym straszną minkę, nietoperza lub dynię. Do udekorowania wykorzystaj owoce, które mogą posłużyć za oczy i zęby halloweenowych potworków.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 394

Przepisy: 30


Zobacz więcej na temat:

naleśnikiprzepisy na deserydynia


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE