Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.12.2018 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5827

Haloweenowe naleśniki dyniowe


26.10.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kolory i smak dyni są prawdziwą jesienną petardą. To pyszne warzywo nie tylko daje wiele kulinarnych możliwości, ale także pozwala wyrzeźbić najpiękniejsze kształty i przy odrobinie kreatywności może służyć za oryginalny lampion. Nie bez powodu sezon dyniowy splata się z amerykańskim świętem strachów - Halloween. Przedstawiamy danie, które idealnie wpisuje się w to święto, a przy tym jest smaczne.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 80 g  mąka pełnoziarnista
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka  ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1.5 łyżeczek  gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 80 g  dynia
    puree
  • 2 sztuki  jajka
  • 1/2 szklanki  mleko
  • 3 łyżki  syrop klonowy
  • 2 łyżki  olej kokosowy
  • owoce sezonowe
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj w dwóch oddzielnych miskach.
  2. W robocie kuchennym połącz ze sobą składniki z obu misek i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przy użyciu głębokiej łyżki (najlepiej wazowej) wylej niewielką ilość ciasta na patelnię i smaż przez około minutę z każdej strony, tak aby pancake był puszysty i ładnie zarumieniony.
  4. Ozdób rysując syropem klonowym straszną minkę, nietoperza lub dynię. Do udekorowania wykorzystaj owoce, które mogą posłużyć za oczy i zęby halloweenowych potworków.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 380

Przepisy: 25


Zobacz więcej na temat:

naleśnikiprzepisy na deserydynia


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE