Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 80 g mąka pełnoziarnista
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka cynamon
- 1.5 łyżeczek gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki sól
- 80 g dynia
puree - 2 sztuki jajka
- 1/2 szklanki mleko
- 3 łyżki syrop klonowy
- 2 łyżki olej kokosowy
- owoce sezonowe
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj w dwóch oddzielnych miskach.
- W robocie kuchennym połącz ze sobą składniki z obu misek i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej masy.
- Przy użyciu głębokiej łyżki (najlepiej wazowej) wylej niewielką ilość ciasta na patelnię i smaż przez około minutę z każdej strony, tak aby pancake był puszysty i ładnie zarumieniony.
- Ozdób rysując syropem klonowym straszną minkę, nietoperza lub dynię. Do udekorowania wykorzystaj owoce, które mogą posłużyć za oczy i zęby halloweenowych potworków.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej quantamedia.pl