Dzisiaj jest: Środa, 18.10.2017 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Jabłkowa Zefiryna


16.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 250 g  mąki
  • 150 g  margaryny
  • 150 g  cukru pudru + 1-2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 sztuka żółtko
  • 8 sztuk jabłek
  • 4 sztuki budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki  cukru
  • 1/3 łyżeczki  amoniaku
  • 3 łyżeczki  żelatyny
  • 2 opakowania  cukru wanilinowego
  • 3 łyżki  kakao
  • 500 g  śmietany kremówki
  • 1 sztuka mały słoik marmolady
  • 1 l  mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę połącz z margaryną i 150 g cukru pudru. Dodaj żółtko, proszek do pieczenia i amoniak. Wyrób gładkie ciasto, po czym wyłóż nim spód oraz brzegi blachy.
  2. Jabłka umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Owoce ułóż na cieście i w każdą połówkę włóż porcję marmolady.
  3. Budynie ugotuj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Tak przygotowanym budyniem zalej jabłka na cieście.
  4. Ciasto piecz 70 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Śmietanę ubij z 1-2 łyżeczkami cukru pudru i żelatyną. Wyłóż ją na upieczone, przestudzone ciasto. Przed podaniem oprósz ciasto kakao.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE