Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3-4 sztuki jajka
- 4 łyżki roztopionej margaryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i zasyp cukrem oraz cukrem wanilinowym. Odstaw na 90 minut.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wsyp ją do jabłek. Następnie dodaj rozkłócone żółtka, roztopioną margarynę oraz łyżkę oleju. Wszystko dokładnie razem wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.
- Ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (34x24 cm). Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!