Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karmelowe kwadraty


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/4 szklanki mąki
  • 100 g  masła
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 1 sztuka żółtko
  • 1/2 sztuki puszki masy kajmakowej
  • 1 sztuka tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, 1/4 szklanki cukru oraz żółtko. Całość szybko zagnieć, uformuj w kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj 15 minut w 180 st. C.
  3. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie posmaruj ciasto masą kajmakową, starannie wyrównując wierzch łyżką.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i równomiernie rozprowadź na masie kajmakowej. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem pokrój ciasto na kwadraty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE