Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/4 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 sztuka żółtko
- 1/2 sztuki puszki masy kajmakowej
- 1 sztuka tabliczka gorzkiej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, 1/4 szklanki cukru oraz żółtko. Całość szybko zagnieć, uformuj w kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj 15 minut w 180 st. C.
- Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie posmaruj ciasto masą kajmakową, starannie wyrównując wierzch łyżką.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i równomiernie rozprowadź na masie kajmakowej. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem pokrój ciasto na kwadraty.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku