Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 230 g drobnego cukru
- 1 l śmietany 36% + 80 ml
- 150 g cukru pudru
- 500 ml mleka
- 60 g budyniu waniliowego w proszku
- 1 sztuka laska wanilii
- 80 ml oleju
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki
- 6 sztuk jajek
|
|
Sposób przyrządzania:
- W rondlu o grubym dnie roztop 80 g cukru, po czym wlej 80 ml gorącej śmietany. Mieszaj do czasu, aż karmel zupełnie się rozpuści. Następnie przecedź masę przez durszlak i wstaw na noc do lodówki.
- 270 ml wody zagotuj z 80 ml oleju. Wsyp mąkę. Mieszaj do czasu, aż na dnie naczynia zacznie się tworzyć biały osad.
- Ciasto przełóż do miski i ostudź. Następnie stopniowo wbijaj jajka, mieszając. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na blachę. Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C do czasu, aż się zrumienią (ok. 25 minut). Pod koniec uchyl drzwiczki i dosusz ciastka.
- 500 ml śmietany ubij na półsztywno. Dodaj karmel (2 łyżki odłóż) i ubij na sztywno. Budyń wymieszaj z odrobiną mleka i miąższem z wanilii. Pozostałe mleko posłodź 150 g cukru i doprowadź do wrzenia. Połącz z mieszanką budyniową. Ugotuj i ostudź. Resztę śmietany ubij, dodaj do budyniu, zmiksuj i schłodź.
- Cukier puder utrzyj z 3 łyżkami zimnej wody. Błyszczącą masę wymieszaj z resztą karmelu. Ptysie ostudź. Następnie je przekrój. Górną część posmaruj karmelem i odstaw, by zastygła. Na dolne połówki rękawem cukierniczym wyciśnij najpierw krem waniliowy, a następnie karmelowy. Przykryj górną częścią z karmelem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku