Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.01.2018 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Karmelowe ptysie


04.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 230 g  drobnego cukru
  • 1 l  śmietany 36% + 80 ml
  • 150 g  cukru pudru
  • 500 ml  mleka
  • 60 g  budyniu waniliowego w proszku
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 80 ml  oleju
  • 1 szczypta  soli
  • 200 g  mąki
  • 6 sztuk jajek

Sposób przyrządzania:

  1. W rondlu o grubym dnie roztop 80 g cukru, po czym wlej 80 ml gorącej śmietany. Mieszaj do czasu, aż karmel zupełnie się rozpuści. Następnie przecedź masę przez durszlak i wstaw na noc do lodówki.
  2. 270 ml wody zagotuj z 80 ml oleju. Wsyp mąkę. Mieszaj do czasu, aż na dnie naczynia zacznie się tworzyć biały osad.
  3. Ciasto przełóż do miski i ostudź. Następnie stopniowo wbijaj jajka, mieszając. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na blachę. Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C do czasu, aż się zrumienią (ok. 25 minut). Pod koniec uchyl drzwiczki i dosusz ciastka.
  4. 500 ml śmietany ubij na półsztywno. Dodaj karmel (2 łyżki odłóż) i ubij na sztywno. Budyń wymieszaj z odrobiną mleka i miąższem z wanilii. Pozostałe mleko posłodź 150 g cukru i doprowadź do wrzenia. Połącz z mieszanką budyniową. Ugotuj i ostudź. Resztę śmietany ubij, dodaj do budyniu, zmiksuj i schłodź.
  5. Cukier puder utrzyj z 3 łyżkami zimnej wody. Błyszczącą masę wymieszaj z resztą karmelu. Ptysie ostudź. Następnie je przekrój. Górną część posmaruj karmelem i odstaw, by zastygła. Na dolne połówki rękawem cukierniczym wyciśnij najpierw krem waniliowy, a następnie karmelowy. Przykryj górną częścią z karmelem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE