Dzisiaj jest: Czwartek, 20.02.2020 Imieniny: Leona i Ludomiła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Karpatka z alkoholem


10.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 125 g  margaryny
  • 1 szklanka  wody
  • 1 szklanka  mąki
  • 4 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Krem
  • 1/2 l  mleka
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 kostka  masła
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 1 sztuka żółtko
  • 1/2 szklanki  wódki

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Zagotuj wodę z margaryną. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Szybko wymieszaj i postaw na ogniu. Chwilę ucieraj i ostudź. Dodaj proszek do pieczenia i po jednym jajku. Ucieraj mikserem.
  2. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozsmaruj na dużej blasze z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz jeszcze 20 minut. Tak samo upiecz drugą część ciasta.
  3. Krem: W 1/2 szklanki mleka rozbełtaj żółtko. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym, dodaj żółtko z mąką i ugotuj budyń. Ostudź go i dodaj do utartego masła. Wlewaj powoli wódkę i miksuj na dużych obrotach. Przełóż ciasto kremem i wstaw do lodówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE