Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.07.2019 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Karpatka z alkoholem


10.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 125 g  margaryny
  • 1 szklanka  wody
  • 1 szklanka  mąki
  • 4 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Krem
  • 1/2 l  mleka
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 kostka  masła
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 1 sztuka żółtko
  • 1/2 szklanki  wódki

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Zagotuj wodę z margaryną. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Szybko wymieszaj i postaw na ogniu. Chwilę ucieraj i ostudź. Dodaj proszek do pieczenia i po jednym jajku. Ucieraj mikserem.
  2. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozsmaruj na dużej blasze z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz jeszcze 20 minut. Tak samo upiecz drugą część ciasta.
  3. Krem: W 1/2 szklanki mleka rozbełtaj żółtko. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym, dodaj żółtko z mąką i ugotuj budyń. Ostudź go i dodaj do utartego masła. Wlewaj powoli wódkę i miksuj na dużych obrotach. Przełóż ciasto kremem i wstaw do lodówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE