Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Kawowa rolada bezowa z advocatem


17.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kawowa rolada bezowa z advocatem to przepis na smaczny deser. Zamiast advocata do przygotowania kremu można użyć likieru kawowego lub kokosowego malibu.

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 120 g  cukier
  • 3 sztuki  białko z jajka
  • 3 g  skrobia ziemniaczana
  • 2 łyżeczki  kawa
    rozpuszczalna
  • 1 szczypta  sól
    Krem:
  • 250 g  ser mascarpone
  • 250 ml  śmietana kremówka
    36%
  • 9 g  cukier puder
  • 90 ml  likier
    advocat

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier. Na koniec wmieszaj kawę i skrobię ziemniaczaną.
  2. Blachę o wymiarach 32 cm x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim masę bezową. Piecz 15 minut w 180 st. C.
  3. Do miski przełóż serek mascarpone i dodaj kremówkę. Ubij wszystko mikserem. Nie przerywając miksowania dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Następnie wlewaj po łyżce likier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsty krem.
  4. Upieczoną bezę wyłóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, papierem do góry. Zdejmij papier i zostaw bezę do ostygnięcia.
  5. Przestudzoną bezę posmaruj schłodzonym kremem i pomagając sobie ściereczką zwiń ciasto formując roladę.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maggie

Posty : 7

Przepisy: 53


Zobacz więcej na temat:

roladaadvocatprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE