Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Keks pomarańczowo-żurawinowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  świeżej, grubo posiekanej żurawiny
  • 55 g  cukru
  • 1/2 szklanki  grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 sztuki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżeczka  startej skórki pomarańczowej
  • 2/3 szklanki  soku pomarańczowego
  • 150 ml  majonezu
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z żurawiną, cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W drugiej misce ubij jajko ze skórką, sokiem pomarańczowym i majonezem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Uzyskaną masę jajeczną dodaj do mąki. Wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do natłuszczonej keksówki o pojemności 1,5 l. Piecz 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE